19.8.2012

School 2

Jatkan vielä tässä postauksessa koulu juttuja.
Ennen koulun alkua kävin enkun kokeessa jonka mukaan mun pitäisi käydä ylimääräsillä enkun tunneilla. Kävin tällä tunnilla vaan kerran, koska se ei todellakaan ollut hyödyllinen mulle. Sen opettaja itsekään ei ollut amerikkalainen ja puhui espanjan aksentilla. Ite uskon, että sillä tunnilla ei ollut mulle mitään annettavaa, joten vaihdoin sen.  Muuten oppiaineiden taso on ollut aika sama kuin Suomessa, vaikka aina sanotaan, että koulu Amerikassa on tosi helppoa. Ja kyllä siellä on helppo saada A:ta kokeista, mutta mulle hankalaksi tekee aineita sanastot. Esim Anatomiassa en ymmärrä edes niitä kysymyksiä, koska en oo koskaan törmännyt anatomia-sanoihin kotona. Sama on matikassa. Mä olen korkeimassa matikassa, koska luen pitkää matikkaa Suomessa ja tähän asti ne tunnit on ollu mulle oikeen tasosia. Me käydään asioita joita ei olla käyty Suomessa joten se on joskus haastavaa ja joudun pyytämään apua mun host-isältä. Jotkut asiat taas on mulle ihan tuttuja ja helppoja. 

Espanja on tosi helppoa täällä, koska ne etenee niin hitaasti. Oon lukenu yhden vuoden espanjaa ja täällä oon espanja 2:ssa. Tähän asti me ollaan vaaan kerrattu tosi helppoja asioita(verbi taivutusta, värejä, aakkosia…) ja pärjään siinä tosi hyvin. Jotkut mun espanjan tunnilla luulee, että Suomessa puhutaan espanjaa ja siksi oon niin hyvä siinä(!?!). Kaikki on tosi yllättyneitä, kun osaan 4 kieltä. Englanti taas on aika hankalaa, kun opettaja arvioi mua samalla tavalla kuin muita oppilaita. Ja siellä käydään asioita jotka on hankalia muillekkin.  Mutta oon sanonut kaikillle opettajilleni, että oon vaihto-oppilas niin ne ei kato mua kummasti, jos kysyn jotain tyhmää.

Ihmiset täällä on tosi ystävällisiä, mutta yleensä täällä ne on aluks tosi ystävällisiä ja sitten vaan häipyy paikalta. Mun host-äiti sano, että se on tän paikan juttu. Eli samaa ei varmaankaan oo mualla Amerikassa.  Ja näitten tyyli on aika erilainen. Leveet lahkeet farkuissa, isot t-paidat… Niin erilaista kuin Suomessa. Jam mun host-perhe sano, että suomalaiset on tosi tyylikkäitä. 

Mulla ei ole ajokorttia enkä saa ajaa sitä täällä, sillä Georgiassa täytyy asua vuoden ennen kuin voi ajaa jos on alle 18. Tai näin ymmärsin. Muissa osavaltioissa on sitten ihan erilaiset säännöt, että kannataa ottaa selvää niistä netistä tai jostain mualta. Ja musta on tosi outoa, että voi alottaa harjottelemaan ajamaan vuotta aikasemmin eli 15 vuotiaana. Mun host-sisko on tällä viikolla ajanu ympäri tätä paikkaa isänsä kanssa. Ja olin mäkin kerran sen kyydissä. Eli opettajina on omat vanhemmat eikä oo mitään teoria-tunteja. 16-vuotiaana on ajokoe joka on ihan pieni ja siinä joutuu ajamaan jonkun miehen kanssa joka kattoo, että osaako ajaa. Ja se siitä. Sitten on valmis ajamaan.

Täällä kaikki harrastukset on koulutoimintaa. Ja mun koulu on urheiluissa tosi hyviä, joka on mulle vähän huono kun en sitten niihin joukkueisiin voi pyrkiä. Nyt en oo missään clubissa kun jotkut alkaa vasta joulun jälkeen. Oon kyllä ollu hirveen innostunut jalkapallosta, mutta en oo ikinä harrastanu sitä niin en tiiä pääsenkö koko joukkueeseen. Ja se on tosi rankkaa kun joutuu juoksemaan keväällä 35 asteen kuumudessa. 

En tiiä onko se vaan minä, vai tuntuuko muistakin, että kaikki näyttää vanhemmilta täällä. Mun espanjan tunnilla on yksi poika ja oisin melkein voinu vannoa, että se on senior kun näyttää niin vanhalta, mutta se onkin sophomore! Niin ja täällä nää luokkajaot on vähän erilaisia. Eli jos on syntynyt talvella tai keväällä menee sen ikäsien ryhmään, mutta jos on syntynyt kesällä voi valita odottaako vuoden eli meneekö yhen alemmalle luokalle vai siihen saman ikäsien luokkaan.Jos taas syksyllä menee alemmalle luokalle. Eli luokilla on kahden ikäsiä. Selvennettynä senioreina voi olla 95 tai 94. 

Seniorit on selvästi täällä ne kuninkaat ja siksi seniorit voi pitää ekanan päivänä ja kuvauspäivänä itse tekemiä kruunuja. Yleensä niisä lukee senior 13 tai oikeestaan mitä haluaa. Ja kruunua saa pitää päässä oppilas-ID kuvassa. Kruunu mallin saa Burger Kingitä, eli koulun alkaessa Burgen Kingien kruunut on loppu jokaisesta ravintolasta:D

Nuo muutamat kuvat baseball ottelusta on otettu kännykällä, niin laatu on se mukainen. Oltiin kattomassa baseball Little League ottelua, jossa pelaa 12-vuotiaita poikia. Ja se kuvataan ja näytetään TV:ssä eli se on tosi iso juttu. Georgia kuitenkin hävisi pelin Tenneseetä vastaan:(


page
photo(1)-horz
IMG_4009
cats

5 kommenttia:

 1. Vähänkö ihana toi kruunu !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos oon iteki tyytyväine siiihe:)

   Poista
 2. Moi, ihan sattumalta törmäsin tähä sun blogiin ku etsin ite tietoa vaihtoon lähdöstä! Oon ite ehkä lähdössä puoleksi vuodeksi kanadaan keväällä ja ilman järjestöä koska isäni on kanadalainen ja menisin asumaan joko sukulaisille tai ystäväperheelle. Mietin että voisitko tehdä jonku postauksen tai jotain ja kertoa vähän että millasta oli lähteä ilman järjestöä että mitä kaikkea piti hoitaa kun itse joutuu? Esim kouluun miten otit yhteyttä yms? :)

  VastaaPoista
 3. Joo oon aatellu just tehä sellasen postauksen ku meille ainaki tuli yllätyksenä jotkut jutut.

  VastaaPoista
 4. Okei joo kiitos se auttais mua ja mun vanhempia varmaan tosi paljon :) että vaan niin pian kuin on sun mahdollista tehdä sellainen :)

  VastaaPoista